THEM DIRTY DIMES – EMPTY POCKETS

Artiest info
Website
facebook

📷@Jasper Bolderdijk

De twee kernleden van de Nederlandse Americanaformatie ‘Them Dirty Dimes’ uit Groningen zijn de jeugdvrienden zanger Gijs de Groot en songschrijver Johan Stolk. In 2021 stuurden ze hun debuutplaat “In Gold We Trust” de wijde wereld in en die werd daar bijzonder goed onthaald. Aanleiding genoeg dus voor het duo om met volle overgave aan songs voor een tweede plaat te gaan werken. Het resultaat van die noeste componeerarbeid kunnen we nu terughoren in elf nummers die ze hebben opgenomen voor hun nieuwe album “Empty Pockets”.

Ook nu brengen ‘Them Dirty Dimes’ op deze plaat een mix van diverse muziekgenres zoals blues, jazz, R&B, Dixieland, country, roots en pure Americana. Uit de tracklijst van dit album werden reeds twee singles gedestilleerd met eerst het rocknummer “Moving On” dat recent een opvolger kreeg met de murder ballad “Forever A Prisoner”, een duet dat werd opgenomen met vocale support van de Amsterdamse zangeres Christien Oele aka ‘VanWyck’. Beide songs hebben we aan deze recensie als audiovideo toegevoegd ter kennismaking met de cd “Empty Pockets” van ‘Them Dirty Dimes’.

Het duo is inmiddels in Nederland gekend als een energieke live-band op het podium dankzij de muzikale ondersteuning van enkele topinstrumentalisten. Ook op plaat komt die energie regelmatig naar voren, zelfs al op de eerste song die we op “Empty Pockets” aantreffen: het swingend rockende “Huddle By The Fire” waarbij we een heus blazersensemble van saxofoon, trompet en trombone aan het werk kunnen horen.

Catchy ritmische melodieën vormen daarna ook de basis van andere songs zoals “Don’t Let Me Be”, de dynamische countryrocker “Stack ‘Em Up” en het door Hammondorgel en accordeon onderbouwde swingnummer “Shadows In The Night”. Als het ritme wat naar beneden gaat bekeren de heren zich tot bluesy songs als “Don’t Know Where I’m Bound” of zachte folkballads in “Verse Of The Dawn”, “Love On Wheels” en het enkel door akoestische gitaar begeleide “Hangman”.

En dan zijn we tot slot moreel verplicht om ook te wijzen op de voor ons mooiste song van dit album die helemaal op het einde van de plaat opduikt onder de titel “Hang On Rosie”, een heerlijke countryballad waarin de pedal steelgitaar van David Gram heel sfeerbepalend wordt ingezet. Kortom: een mooie en zeer genietbare plaat, deze “Empty Pockets” van ‘Them Dirty Dimes’ die hun songs in de volgende maanden veelvuldig live komen voorstellen zoals u kunt zien op onderstaande agenda.

(valsam)